Industriebrand Kampenhout

KAMPENHOUT – In Kampenhout laat de brandweer het bedrijfsgebouw van afvalverwerkend bedrijf Renewi gecontroleerd uitbranden. Dat meldt burgemeester Kris Leaerts dinsdagavond. Met een watergordijn wordt er intussen voor gezorgd dat het vuur niet overslaat naar andere gebouwen. De Civiele Bescherming heeft intussen de rook geanalyseerd die vrijkomt door de brand, maar die blijkt geen toxische stoffen te bevatten, aldus nog de burgemeester.

Snelle uitbreiding

De brand in het bedrijf dat bouw- en sloopafval verwerkt, brak kort na de middag uit en kende een snelle uitbreiding. De brandweerkorpsen van Leuven, Haacht en Aarschot kwamen in groten getale ter plaatse maar al snel bleek er weinig anders op te zitten dan het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden. De brandweer trok met water uit het kanaal een watergordijn op om het vuur te bestrijden en de zijkanten van het gebouw nat te houden en af te koelen, om zo ook te vermijden dat de brand zou overslaan naar naburige gebouwen.

“Het bluswater wordt weggepompt in tankwagens zodat het niet in de beken loopt”, zegt burgemeester Leaerts. “Op die manier vermijden we dus vervuiling van de beken. De Civiele Bescherming heeft intussen de rook ook geanalyseerd en die blijkt niet giftig.”

Buurtbewoners kregen in de loop van de namiddag wel de raad ramen en deuren gesloten te houden. Gewonden vielen er bij de brand niet. Toen de brand uitbrak, waren er een twintigtal mensen aanwezig in de loods maar zij konden zich in veiligheid brengen. Eén brandweerman die bevangen raakte door de rook werd wel overgebracht naar het ziekenhuis voor controle.

Regen bemoeilijkt gecontroleerd uitbranden

De brand heeft de hele nacht verder gewoed en zal dat ook nog vandaag doen, aldus burgemeester Leaerts: “De regen vertraagt de verbranding zodat het een hele tijd langer zal duren dan oorspronkelijk gepland was.

Bovendien zorgt de regen ervoor dat de temperatuur van de brand minder hoog oploopt, waardoor er meer gevaar zou kunnen zijn dat toxische stoffen zouden kunnen vrijkomen. Uit de metingen van de civiele bescherming is gisteren al gebleken dat de vrijgekomen rook niet giftig was, maar indien nodig laten we vandaag nieuwe metingen uitvoeren.”

De loods is door de brand zwaar beschadigd en zal later heropgebouwd worden.

(Bronnen: HLN, Het Nieuwsblad)