Brand Bavikhove

In het West-Vlaamse Bavikhove ontstond gisterenochtend iets na 10 uur een zware uitslaande brand bij het diepvriesgroentenbedrijven Agrafresh en Braecke Trading Company in de Europalaan. De dikke zwarte rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. Vandaag mochten uiteindelijk alle buurtbewoners terug naar huis.

De stad Harelbeke bevestigt dat er sprake was van een ammoniaklek. “Een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer is ter plekke om de situatie van dichtbij op te volgen. De rook kan leiden tot irritatie. Blijf uit de rook”, laat de stad via Twitter weten.

Intussen is de aanwezige ammoniak volledig opgebrand en zou er geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid. “De limieten zijn nooit overschreden”, zegt de burgemeester aan VRT NWS. “Dat wil niet zeggen dat rook ongevaarlijk is. Je moet niet met je hoofd in de rook gaan staan.”

Wel werden er ongeveer 150 personen geëvacueerd omdat er gevaar was door een hoogspanningslijn die boven de site loopt, een kabel zou ook effectief zijn neergekomen. Infrastructuurbeheerder Elia laat weten dat hun ploegen aan de herstelwerkzaamheden begonnen zijn en de stroombevoorrading verzekerd blijft.

De N36-weg is er ter plaatse ook afgesloten tussen de N43 en N50. Het verkeer wordt er omgeleid. De wielerwedstrijd Hemelvaartprijs is met een uur uitgesteld. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Enorme ravage

Ondertussen wordt het duidelijk dat het gebouw volledig verloren is. Het zakte volledig in. Op luchtbeelden, gemaakt door helikopterbedrijf STB-COPTER, is dit ook duidelijk te zien. De vuurhaard laat men gecontroleerd uitbranden om erger te vermijden. In totaal waren er drie diepvriesbedrijven gevestigd op de site.

Luchtfoto Brand Bavikhove

Oorzaak wordt onderzocht

Hoe het vuur er kon ontstaan is nog niet duidelijk. De deskundige van het parket van Kortrijk onderzoekt de zaak nog, de site is nog niet vrijgegeven. Een beveiligingsfirma van de verzekeraar zorgt ervoor dat niemand de bedrijfssite kan betreden.

(Bron: VRT, VTM, KW – Knack)