‘Hoe beschermt u zich tegen brandgevaar?’ Zo luidt de slagzin van de nieuwe campagne van de Vlaamse Overheid over rookmelders. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.
Rookmelders redden levens
Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. De rook is verstikkend en verspreidt zich enorm snel. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn niet duur én je kan ze makkelijk zelf plaatsen. Zodra de rookmelder rook opmerkt, zorgt het alarmsignaal dat jij en je huisgenoten zich tijdig in veiligheid kunnen brengen.
Test de rookmelder elke maand!
Test de rookmelder één keer per maand, bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand (met een druk op de testknop).
Waaraan moet de rookmelder voldoen?
- De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
- Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een model met niet-vervangbare batte-rij met een levensduur van tien jaar is aan te raden.
- Kies een toestel dat beschikt over een testknop.
Waar moet je best rookmelders plaatsen?
Om wettelijk in orde te zijn moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.
Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).
Nieuwe veiligheidsnormen vanaf 2020
Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont, over de nodige rookmelders beschikken. Wacht dus niet langer en plaats zo snel mogelijk rookmelders in uw woning. Wat als u geen rookmelders in jouw woning plaatst? Dan voldoet de woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt.
(Bron: Prebes)