Slechts één gezin moet tijdelijk elders onderdak zoeken

Een zware brand op de Britselei heeft woensdag bij valavond voor een enorme rookpluim boven Antwerpen gezorgd die vanop kilometers afstand te zien was. Volgens de brandweer liggen allicht werkzaamheden aan het dak aan de oorzaak van de brand.

Nog voor de hulpdiensten arriveerden, doken er woensdagavond op sociale media overal foto’s en filmpjes op van een zeer hevige brand op de Britselei in het Antwerpse stadscentrum. Door dakwerken was daar bovenop het dak van een appartement van zeven verdiepingen brand uitgebroken. 

Verschillende rollen dakroofing vatten vuur en veroorzaakten hevige vlammen en een rookpluim die tot kilometers ver te zien was. Het verkeer op de Leien werd onderbroken en bewoners rondom de brand werden aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

De brand was al bij al snel onder controle en er vielen geen gewonden. Het appartementsgebouw werd wel tijdelijk ontruimd.

Geen alleenstaand geval

Jaarlijks zijn er vele tientallen dakbranden bij herstellingen op daken. Dakbranden tijdens renovatiewerken kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit geval verklaart de Antwerpse brandweer dat het waarschijnlijk om smeulende stukken roofing ging. De dakwerkers waren niet meer aanwezig toen de brand uitbrak.

Al jaren wordt er gehamerd op extra waakzaamheid tijdens en na brandgevaarlijke werken. In de gids “Brandveilig werken bij dakafdichtingswerken” van de Belgische Vereniging Aannemers van Dichtingswerken (BEVAD) wordt bijvoorbeeld aangeraden om tot minstens 2 uur na de werkzaamheden toezicht te houden. Een tip dat in dit geval veel leed had kunnen voorkomen.

Ook met open vlam werken is een grote oorzaak bij dakbranden. Het is daarom aangeraden om dit zo veel mogelijk te beperken. Indien het toch onvermijdelijk is, dient men er voor te zorgen dat brandbaar materiaal ver uit de buurt wordt gehouden. Waar mogelijk preventief bevochtigen en altijd conforme blustoestellen voorzien in de directe omgeving van de werkzaamheden.

Brandblussers mee op het dak

Het is zowaar verplicht om steeds conforme blusmiddelen te voorzien in de directe nabijheid van brandgevaarlijke werkzaamheden. Kies voor een afdekkende blusstof zoals waterschuim. Het schuim dekt het brandbaar oppervlak af en verkleint de kans op heropflakkering aanzienlijk.

Vraag hier een offerte aan voor uw brandbestrijdingsmiddelen!

Meer informatie over brandveilig werken bij dakafdichting vindt u op de website van BeSWIC.